Barion Pixel

Beszélgetés a menstruációról – mikor van itt az ideje?

2020.09.16.

A szülőkkel folytatott “komoly beszélgetésre” kevesen emlékeznek vissza szívesen, így nem csoda, hogy szoronganak attól a pillanattól, amikor a saját kislányukkal kell majd a menstruációról, nemi érésről, szexualitásról beszélgetniük. A jó hír az, hogy semmi szükség ilyen típusú “komoly beszélgetésre”.

A menstruáció semmiben nem különbözik attól a sok-sok dologtól, amit a gyerekeknek tanítunk: öltözködés, tisztálkodás, a társadalmi érintkezés szabályai, étkezés, stb. Ugyanúgy az élet természetes velejárója, mint az előbb említettek. Ezeket a dolgokat sem egy “nagy beszélgetés” alkalmával tanítjuk, hanem az élet természetes szituációiban. Így nem érdemes kijelölni egy adott életkort, időpontot, amikor leülünk elmagyarázni a kislányunknak a menstruációval kapcsolatos tudnivalókat. Ennél sokkal jobb, ha a mindennapokban adódó helyzeteket használjuk fel arra, hogy természetes hangnemben, egyszerű, érthető nyelvezettel, a gyerek életkorának, érdeklődésének megfelelően beszéljünk a menstruációról.

Néhány helyzet, amikor szóba jöhet a havi vérzés:

  • a 2-3 éves kisgyerek ragaszkodik hozzá, hogy elkísérje az anyukáját a WC-re is, és előfordul, hogy betétcserének is tanúja lesz
  • betétet, tampont vásárolunk
  • ezzel kapcsolatos reklámot látunk
  • látja, amikor kimossuk a mosható betétet, menstruációs bugyit, az esetlegesen foltos ruhát, lepedőt
  • ő maga teregeti ki a mosható betétet, menstruációs bugyit
  • láthatja, hogy esetleg többet pihenünk, melegítőpalackot használunk, gyógyteát iszunk, fájdalomcsillapítót veszünk be, amikor menstruálunk
  • elmeséli, hogy valakinek az osztályból megjött

A válasz a “mikor” kérdésre tehát az, hogy folyamatosan, kihasználva az adódó helyzeteket, figyelembe véve a gyerek érettségét, érdeklődését. 

Amellett, hogy az élet természetes részeként kezeljük, és időnként, ha szóba kerül, beszélgetünk róla, a serdülőkor közeledtével szükség van arra is, hogy a menstruációval kapcsolatos gyakorlati dolgokról részletesebben beszélgessünk. 

Ma Magyarországon az első menstruáció átlagosan 12.4 éves korban jelentkezik, de 9-16 éves kor között bármikor sor kerülhet az első vérzésre. Bizonyos jelek felhívhatják a figyelmet arra, hogy a kislányunk nemi érése elkezdődött, és érdemes beavatni a menstruációval kapcsolatos “technikai tudnivalókba”, hogy az esemény ne érje váratlanul.

A nemi érés korai jelei:

  • elkezdődik a mell növekedése
  • megjelenik a szeméremszőrzet 
  • a petefészek működésének jeleként méhnyaknyák termelődik – ezt sárgás, fehéres folt jelzi a bugyin; sokan fertőzésnek, folyásnak gondolják, de fontos tudni, hogy hacsak nem kíséri irritáció, viszketés, diszkomfortérzés, akkor szó sincs fertőzésről, ez a váladék valójában a termékenység jele

A mell növekedése és a szeméremszőrzet megjelenése átlagosan 2 évvel, a méhnyaknyák (fehéres hüvelyváladék) rendszeres termelődése általában kb. 1 évvel előzi meg az első menstruációt, de természetesen ettől lehet eltérés. Ha ezeket a jeleket tapasztaljuk, érdemes sort keríteni néhány részletesebb, gyakorlatiasabb beszélgetésre a menstruációval kapcsolatban. 

További cikkek amik érdekelhetnek:

Hogy kell betétet használni?

Eldobható betét esetén: Betétcserekor: A mosható betét hasonlóan működik, csak ragasztócsík helyett a patentokat kell rögzíteni. Ezekhez a betétekhez általában adnak egy kis tartót, amibe

Ne maradj le az újdonságokról!

Iratkozz fel a hírlevélre, ha szeretnél értesülni a legújabb híreinkről, az új blogcikkeinkről, illetve kíváncsi vagy az ingyenesen letölthető anyagainkra!

error: A képeket csak ezen az oldalon lehet megtekinteni!