Barion Pixel

Hogyan csillapíthatóak az erős menstruációs görcsök?

2023.08.11.

A menstruáció alatt a legtöbb nő tapasztal némi kellemetlenséget, ami nem feltétlenül kóros. Az első menstruációs ciklusok többségében általában még nincs peteérés (ovuláció), azonban ahogy fejlődnek a kamasz lányok, egyre szabályosabban működik a petefészek, ezért sokan megtapasztalják, hogy egy idő után a vérzés mennyisége felerősödik, és több kellemetlenséggel, akár enyhe fájdalommal is járhat a menstruáció.

Természetes módszerek menstruációs görcsök enyhítésére

Először mindenképpen érdemes természetes módszerekkel próbálkoznunk, sokszor ezek is teljesen elegendőek.

 1. Beszélgessünk a menstruációról! A negatív szuggessziók, pl. a menstruáció betegségnek nevezése, illetve a tabusítás pszichésen felerősítheti a vérzéssel járó kellemetlenségeket.
 2. Alakítsunk ki egészségvédő szokásokat, segítsük ebben a kamaszokat! Ha szükséges, keressünk fel egy jó dietetikust (lehetőleg nem diétás szemléletűt, mint például Asiama Evelyn, vagy Bodon Judit). Biztassuk a kislányunkat legalább heti 150 perc testmozgásra!
 3. Segíthetnek a gyógynövények: a barátcserje tabletta kúraszerű (3 hónapos) szedése támogatja a petefészek normál működését, csökkenti a kellemetlenségeket. A menzesz alatt jótékony hatású lehet a cickafarktea.
 4. Használjunk illóolajokat (pl. a Panarom termékeit). Léteznek speciálisan görcsoldó, nyugtató hatású olajok (pl. a levendula vagy a bazsalikom), de igazából az a  leghatékonyabb illat, amit kellemesnek találunk, illetve sokat segíthet az illóolajos, kellemes masszázs.
 5. A magnéziumpótlás segít az izomgörcsök enyhítésében. Használhatjuk tabletta vagy por formájában is, de az olajos magvak és az étcsokoládé is gazdag magnéziumban.
 6. A meleg szintén görcsoldó, fájdalomcsillapító hatású. Használhatunk melegvizes palackot/tömlőt, de sópárnát vagy meggymagpárnát is. Kapható már hasra/bugyiba ragasztható melegítőpárnácska is, amivel iskolába is lehet menni anélkül, hogy észrevennék.
 7. Természetes fájdalomcsillapító lehetőség még a TENS-készülék alkalmazása. Ez a készülék elektromos impulzusok segítségével stimulálja az érzőidegeket, ezáltal blokkolja a fájdalomérzetet. A hormonmentes.hu webshopjában például olyan készüléket is találhattok, amelyik egyszerre TENS- és melegítő készülék.
 8. Bár triviálisnak tűnik, de a pihenés, illetve a megfelelő folyadékpótlás csodákra képes! Egész máshogy éljük meg a menstruációt egy kimerítő, stresszes, illetve egy nyugis napon.

Mit tegyünk, ha nem elegendőek a természetes módszerek?

Bármelyik vény nélkül kapható nem szteroid gyulladáscsökkentő alkalmazható a menstruációs görcsök enyhítésésre (pl. paracetamol, ibuprofen, metamizol). A patikus segít az életkornak, testsúlynak megfelelő adagolás meghatározásában.

Hogyan a leghatékonyabb a fájdalomcsillapítás?

 1. Rendszeres menstruációs fájdalmak esetén fontos, hogy a fájdalomcsillapítót a lehető legkorábban vegyük be. Ez azt jelenti, hogy rögtön a menzesz kezdetekor, mielőtt még megjelenne/felerősödne a fájdalom. Ha meg tudjuk akadályozni a fájdalomkeltő anyagok felszabadulását, akkor sokkal kisebb mértékű lesz a fájdalom, vagy egyáltalán nem jelentkezik. Ha viszont megerősödik a fájdalom (felszabadulnak a fájdalomkeltő anyagok), sokan tapasztalják, hogy már hiába veszik be a gyógyszert, egyáltalán nem használ. A gyógyszert 6 óránként ismételjük!
 2. A görcsoldóval (pl. No-Spa) való kombináció fokozza a hatékonyságot, egyes készítményeket már kombinációként is árulnak (pl. Algoflex-M).
 3. Érdemes többféle készítményt is kipróbálni. Nem mindenkinek válik be ugyanaz a hatóanyag, és az is előfordulhat, hogy egy ideig hatékony egy készítmény, később már nem. Kombinációban is alkalmazhatóak, ilyenkor már 4 óra különbséggel is bevehetőek.

Nagyon fontos!

Amennyiben a természetes praktikák, illetve a vény nélkül kapható gyógyszerek nem segítenek, mindenképpen forduljunk orvoshoz! Ha a kislány nem tud iskolába menni a menstruációja miatt, ha haza kell jönnie, mert rosszul lesz, amikor megjön a vérzése, ha a menzesz zavarja őt a mindennapi tevékenységében, az nem normális!

További cikkek amik érdekelhetnek:

Hogy kell betétet használni?

Eldobható betét esetén: Betétcserekor: A mosható betét hasonlóan működik, csak ragasztócsík helyett a patentokat kell rögzíteni. Ezekhez a betétekhez általában adnak egy kis tartót, amibe

Ne maradj le az újdonságokról!

Iratkozz fel a hírlevélre, ha szeretnél értesülni a legújabb híreinkről, az új blogcikkeinkről, illetve kíváncsi vagy az ingyenesen letölthető anyagainkra!

error: A képeket csak ezen az oldalon lehet megtekinteni!